RSS

Evészavarok

Anorexia nervosa

(lelki eredetű, kóros lesoványodás)

  Pszichés betegség, az evészavarok egyik alapvető típusa. Az anorexia szó szerinti jelentése az étvágy elvesztése („orexis” = vágy, „an-orexis” = vágy elvesztése). A nervosa kiegészítés a betegség pszichés (idegi) eredetére utal. A köznyelvben gyakran anorexiának rövidítik, ami azonban helytelen. Anorexia az orvosi nyelvben csupán étvágytalanságot jelent a kiváltóoktól függetlenül. A betegséget elsőként a francia Ernest-Charles Lasègue és a brit William Gull írta le 1873-ban.

Az anorexia nervosa esetében a páciensek súlyos fogyókúrával, testedzéssel mindent megtesznek azért, hogy testsúlyuk nehogy a korra és testmagasságra vonatkozó minimális testsúlynorma felett legyen, emiatt kórosan soványak. Orvosi esetnek tekinthető az, aki legalább 15%-kal könnyebb, mint a legkisebb normális súlya.

Az önéheztetéshez gyakran társul kényszeres tornázás is. Mindezek hátterében az áll, hogy az anorexiás személy testképe torzult, túl kövérnek látja magát. A betegség azért is figyelemre méltó, mert a kialakulása után a halálozási arány eléri a 8-9%-ot. Kialakulásában szerepe van a társadalmi-kulturális környezetnek, például annak, hogy manapság a vékony testalkatú nő a szépségideál. A statisztikák szerint a fejlett nyugati országokban szaporodik az anorexiások száma.

Tünetei:

  • testsúlycsökkenés (Testtömegindex 17,5 alatt), melyet a beteg saját maga ér el a táplálékfelvétel csökkentésével, diuretikumok, étvágycsökkentők, hashajtók használatával valamint excesszív sportolással
  • fokozott félelem az elhízástól
  • nők esetében a menstruáció elmaradása
  • a beteg testképe torzult, mások testét reálisan meg tudja ítélni, magát nem
  • Előjele lehet a testsúly 10%-ának elvesztése két héten belül.

A diétázó betegek az energiafelvételt akár napi száz kilokalóriára is korlátozhatják, gyakran előfordul, hogy csak bizonyos ételt fogyasztanak (pl. fagylalt, szénhidrát, vagy gyümölcsök), és legtöbbször kényszeres tüneteik is vannak. Bármelyik csoportba tartozó páciensek órákon át végezhetnek testgyakorlatokat naponta, gyakran öndestruktívak, szociálisan izolálódnak, szexuális érdeklődésük csökken, teljesítményük romlik, állandóan fáradtak, hangulatuk nyomott, deprimált. A vézna testet fedő bőr petyhüdt, gyakran száraz tapintású és általában sárgás színű. A páciensek vérében a rendesnél több koleszterin kering, ami előnytelen a szív és az érrendszer épsége szempontjából. Kétötödük arcán, a hátán, a karjain és a lábain fokozottan nő a piheszőr, aminek a hátterében alighanem valamilyen hormonális változás húzódik meg. Anorexia esetén a legtöbb gond a nemi mirigyek nem megfelelő működéséből származik. Ha ugyanis a petefészekben nem érik tüsző, akkor a teherbe esés lehetősége és a havi vérzés egyaránt elmarad, s a nemi hormon termelődésének visszaszorulásával a hüvely hámbélése is sorvadásnak indul. A férfiaknak viszont kisebbedhet a nemi mirigye (heréje), ráadásul csökken a férfihormon elválasztása, következésképp a nemi vágy.

A női nemi hormon termelődésének visszaszorulása hátrányos a csont rendes szerkezete szempontjából is. A serdülőkorban emiatt károsodik a csontépülés, ekképp gyengébb csontozat alakul ki, s mert a csont növekedési porczónái idő előtt elcsontosodnak, ez beleavatkozik a végleges testmagasságba. Későbbi életkorban viszont csontritkulás indul meg. A megcsappant csontanyag miatt a csontok sűrűsége csökken, s így törékennyé válnak. Ez súlyos sérülésekre vezethet.

A vizelet-visszatartásban (-visszaszívásban) fontos szerepű antidiuretikus hormon, más néven vazopresszin hiánya vagy hatástalansága esetén a rendesnél több vizeletet ürít a beteg – az anorexiások kétötödének van ilyen betegsége. Ezeken kívül csökken a vörösvérsejtek száma (vérszegénység lép fel), s kevesebb lesz a fehérvérsejt is, aminek a védekezési rendszer ereje látja kárát.

Kisebbé válik a szív, a rendesnél lassabban ver, s az EKG-görbén megfigyelhető csúcsok magassága (amplitúdója) is csökken, a folyadékháztartás egyensúlya felborul. Mindezekhez alacsony vérnyomás, ritmuszavar, a bal szívpitvar és -kamra közötti billentyű mozgási rendellenessége és szívizombántalom is társulhat. Nem véletlen, hogy a nagyon lesoványodott betegekkel leggyakrabban szív eredetű hirtelen halál végez.

Az evészavarok tipikusan a nőkre jellemzők, a megbetegedések csupán 2-10%-át teszik ki a férfiak. Az anorexia nervosa fiatal lányoknál tipikusan 13-20 éves kor között alakul ki, de a tizenévesektől kezdve egészen negyven éves korig előfordulhat. Felmérések szerint a legtöbb anorexiás fehér, felső közép- vagy felső osztálybeli.

Kialakulásában személyiségzavar, szociális és biológiai tényezők is szerepet játszhatnak. Pszichológusok szerint az anorexiás nők nagy része olyan családból származik, ahol magasak velük szemben az elvárások, s teljesítménykényszer nyomása alatt állnak. A táplálék elutasítása így egyfajta lázadás. A társadalmi hatás sem elhanyagolható: a média közvetítésével a soványság divattá, követendő példává vált.

Kezelés:

Habár számos példa van arra, hogy az anorexiás ember családi környezetben is úrrá lehet a betegségén, jobbára csak szakember(ek)től remélheti a gyógyulását. Ha a baj kialakult, a szövődmények megelőzése végett sem nélkülözhető az orvos közreműködése. A nagyon lesoványodott, legyengült beteg okvetlenül kórházi kezelésre szorul. Nagy szerep hárul azonban a pszichológusra is, hiszen lelki eredetű betegségről van szó, s ez aligha gyógyítható meg a páciens bajának a hátterében meghúzódó lelki ok kiiktatása nélkül. De nem elhanyagolható a dietetikus szerepe sem. Az anorexiás beteg kezelése akkor vezet a legbiztosabb sikerre, ha az orvos, a pszichológus és a dietetikus összehangoltan tevékenykedik a cél érdekében.

Szeresd a tested, olyannak amilyen!:)

Reklámok
 

Szerintem:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
Crystal ♥ Makeup Studio

Ahogy mi nők látjuk, ami minket érdekel.

Ahogy mi nők látjuk, ami minket érdekel.

Csajos semmiségek...

Ahogy mi nők látjuk, ami minket érdekel.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.